Stilte, een heerlijk woord, veel verlangd, maar vaak verstoord.

vrijdag 22 juni 2012

Strawberry Fields Forever

Deze Beatles clip werd opgenomen in januari 1967 in Knole Park (bij Sevenoaks in Zuidoost Engeland). De Zweed Peter Goldmann regisseerde de clip.


Er zitten verschillende visuele effecten in de Strawberry Fields Forever video, zoals stop-motion animatie, achterstevoren gespeelde filmbeelden, negatiefbeelden, onverwachts van dag naar nacht springende beelden en de Beatles die verf over een piano gieten. De clip werd samen met die voor Penny Lane (=minder) door het New Yorkse Museum of Modern Art geselecteerd als twee van de meest invloedrijke muziekvideo's van de late jaren 60. Beide clips werden voor het eerst in Amerika uitgezonden begin 1967 in Liberace's show 'Hollywood Palace'.
 
Strawberry Fields Forever (van het album Magical Mystery Tour) verwijst naar Strawberry Field, een kindertehuis in Liverpool, waar John Lennon als kind vaak in de tuin speelde. Lennon schreef de eerste, simpelere versie van het nummer in 1966 voor de film 'How I Won The War' van Richard Lester.

donderdag 21 juni 2012

Het Oranjegevoel

Ken je die mop van die man die naar Charkov zou gaan? Ja, hij zou gaan deze keer. Het Nederlandse voetbalelftal speelde er een belangrijke wedstrijd bij het EK.
Hij had zich om 04.00 in de ochtend bij Schiphol gemeld. Hij was er niet alleen. In de vertrekhal hielden zich reeds grote groepen mensen in uitzinnige oranje uitdossing op. Tussen de leeuwenpakken, de oranje smokings, de klomphoeden en een enkel Bavaria jurkje had Transavia hem stoel 31c toebedeeld. 
Voor hij aan boord ging, at de man nog een opgewarmde panino mozzarella en worstelde met de draden van de gesmolten kaas.
Na het nuttigen betrad de man de tunnelvormige slurf  tussen de terminal en de Boeing.
Zwijgend zat hij op stoel 31c, een tijdje, terwijl de buis zich tot op de laatste plaats vulde met oranje. Hij haalde diep adem en richtte de blower op zichzelf in de hoogste stand.
Drie uur in dit stoeltje. De man voelde een paniekgolf in zich opkomen en probeerde zich af te leiden door een krant open te slaan. Maar de paniek golfde nu werkelijk door hem heen. Hij sloeg in snel tempo de bladzijden van de krant om en alles vloog hem aan: de buis, het oranje, het voetbal.
Resoluut stond hij op, zei tegen een steward dat hij weer van boord zou gaan. Er kwam nog een purser aan te pas, het woord claustrofobie viel. Ja, zei de man, hij had het benauwd, maar vliegangst was het niet.
Hij pakte zijn tas en liep door het gangpad terug naar de uitgang. De crew keek hem verwonderd na. De slurf was reeds begonnen met inkrimpen. De man stond een ogenblik naast de grondstewardess die hiermee bezig was en in hem begon het verdriet te groeien dat met het klimmen van de jaren ook zijn wereld krimpende was. 

maandag 18 juni 2012

Koning Oranje is dood

Het Nederlands voetbalelftal is na drie verloren partijen uitgeschakeld bij het EK. Historisch en roemloos is het ten onder gegaan.
Er blijft nu alle tijd en rust over voor bespiegelingen. Wat zullen wij Nederlanders ons verder nog te sappel maken over het verdere verloop van het toernooi.
Er heeft zich eigenlijk een voordeel ontwaard: zonder alle Oranje poespas is het EK nu eigenlijk best ontspannend. Lekker achterover met een biertje af en toe eens kijken en ondertussen ook een beetje het andere nieuws weer volgen, want dat leefde veelal in de schaduw van alle Oranje tamboer.
Op de Nederlandse buis is er nu hopelijk ook een eind gekomen aan de veeltallige, vervelende reclamespotjes, die met een hoop pandoer de hoop naar betere tijden leven probeerden in te blazen.
Koning Oranje is dood, hij leefde te kort en te ongelukkig.

vrijdag 8 juni 2012

Multiculturele samenleving

Ik slenterde over de markt in Venlo toen ik werd aangesproken door een vrouw die een opengeknipte plastic zak van de Schiphol tax free shop als een kapje om haar hoofd droeg (het was zonnig en droog, het had geregend) en mij lijzig vroeg ‘om een eurotje voor een bosje bloemen’. Ze stonk naar pisbak. Ik had geen eurotje en als ik er wel een had gehad had ze die niet gekregen.
Ik belandde bij de viskraam waar een moddervette man tegen de verkoper blafte: ‘Ik moet een goeie, verse vis hebben. Maakt niet uit wat, als hij maar niet zo’n sjagrijnige rotkop heeft.’ De uitbater wees zonder aarzelen een moot kabeljauw aan, waarop de dikke man goedkeurend knikte. Naast hem stond een vrouw in een met gouden lovertjes bestikte harembroek die op urgente toon tegen een pikzwart kleutermeisje sprak:’En ik ben dus een halve Chinees hè!’ Het kind keek geschrokken om zich heen. Aan de vrouw, plomp en vaalblond, was overigens niets Chinees te bekennen.
Ik liep verder en aangekomen bij de groentekraam hoorde ik een mannenstem: ‘Wanneer kom je eens bij me eten?’ Een vrouw naast mij keek verrast op en glimlachte aarzelend. Het was een man van Noordafrikaanse afkomst. Lang, jongensachtig slank op het tengere af. ‘Ik ga Marokkaans voor je koken, oke?’ Hij lachte een stralend wit gebit bloot, met één hoektand die een beetje scheef stond. De vrouw dacht een ogenblik na. ‘Mag ik je nummer? Dan kan ik er even over nadenken.’ Zijn lach verstarde. Je zàg hem denken: ‘Als ik een blonde Hollandse jongen was geweest had ze het wèl gedaan.’ ‘Ik heet Mohammed’, zei hij met nauw verholen spot, terwijl de vrouw zijn nummer opschreef. ‘Mohammed, je weet wel, zoals wij allemaal heten…’
En weg fietste hij. Weg van de markt, een centrale plek in onze multiculturele samenleving.


donderdag 7 juni 2012

Boodschappenlijstje


Ook tijdens mijn verblijf in een vakantiehuisje ontkom ik er niet aan, het boodschappenlijstje.

350 gram kipfilet
225 gram sperziebonen
700 gram krielaardappeltjes
en nog een pakje boter

Dit lijkt zo op het eerste gezicht
een doodnormaal boodschappenlijstje.
En,
dat is het ook.